Çarşamba, Kasım 11, 2009

hint Yemek Tarifi : Dosa (hint krebi) yapmanın incelikleri

Hindistana gidip de mutfağına hayran kalmamak mümkün değil, her şey bir yana her sene gitmemin sebeplerinden biri de bir vejetaryen olarak senede bir kez karnımı sıcak yemekle doyurmak olduğunu söyleyebilirim :)

Hindistanda vejetaryen olduğunuzu söylediğinizde lakto vejetaryen olduğunuz düşünülüyor, yani süt ve süt ürünleri tüketen vejetaryen. Hindistanda vejetaryenler yumurta yemedikleri için, her tür krep, pasta, tatlıların yumurtasız kabartma yöntemlerini biliyorlar.

İşte bu yemeklerden biri olan dosa, güney hint mutfağının spesyalitelerinden . Size aşağıda verdiğim tarif börülceden yapılma dosa, bunu hindistanda kara mercimek dedikleri (rengi simsiyah olan) ve ülkemizde bulunmayan bir mercimekle yapıyorlar, ama sonuç aynı oluyor, deneyin pişman olmayacaksınız.

Yumurta yerine kabarmayı sağlayan batıda "buttermilk" diye bilinen, limon suyuyla kestirilmiş süttür. Not: buttermilk tuzsuz ayran değil, tarifin tutması için limon suyu koymanız gerekiyor.

3 ölçü kabı beyaz pirinç
1/4 ölçü kabı esmer pirinç
1 ölçü kabı kuru börülce
1 çay kaşığı çemen tohumu
1/2 ölçü kabı süt
1/2 limonun suyu
tuz
pişirmek için sıvı yağ

Sütü cam bir kaseye alın ve limon suyunu ekleyip sütü kestirmek için kenarda bekletin.

Pirinçleri karıştırın ve sudan geçirerek, en az 2-3 saat suyun içinde bekletin. Aynı şekilde börülceyi de ayrı bir kapta suyun içinde 2-3 saat çemen tohumuyla birlikte bekletin.

Daha sonra önce pirinci suyuyla, ardından çemenli börülceyi suyuyla ayrı ayrı robottan geçirip sıvı bir bulamaç haline getirin. Ardından bu iki ayrı bulamacı tek kapta birleştirin ve karıştırın.

Bulamaçla kesik sütü karıştırın. istediğiniz kadar tuz koyun.
Daha sonra videoda görüldüğü gibi pişirin.

Bu krep, yemeklerin yanında yenebileceği gibi, tek başına (sambar ve hint ketcabı olan çatnilerle) kahvaltılık olarak da tüketilebilir.

Afiyet olsun !




1 yorum:

  1. face like bölümü nedeniyle yazılarınızın büyük bölümü görüntülenemiyor malesef

    YanıtlaSil