Pazartesi, Aralık 04, 2006

İsviçre'de bir hafta

Kurumsal bir eğitim için bir haftadır İsviçredeydim. Cenevre'ye gidenler bilirler; küçücük bir şehir... Şehrin merkezi dedikleri yer de, 3-4 caddeden oluşuyor. Şehri daha önceki ziyaretlerimde gezmiş olduğum için bu kez daha çok yürüyüş yapmayı tercih ettim; eski-şehir (old-city) denilen kesim, şehir merkezi ve nehir kenarları yine çokça dolaştığım yerler arasındaydı.

En hoş kısım ise, noel'in yaklaşmasından dolayı dükkanların vitrin süslemelerine başlamış olmalarıydı. Eczanelerin bile bu süslemeye ayak uydurmaları sanırım biraz fikir verecektir...

İsviçre'ye gelip fondü yemeden ayrılmak olmaz; geleneği bozmayarak bir gece fondü gecesine grup olarak katıldık. Vejetaryen olduğum için, seçimimi "cheese-fondue" üzerine kullandım. Bunun dışında, et yiyenler için et-fondue de olduğunu da belirtmekte fayda var.

Çok hoş bir tesadüfle artık türkiye'de de fondü satıldığını öğrendim; Migros mağazalarında peynir reyonunda bulmak mümkün; bulamazsanız da kendi fondünüzü yaratabilirsiniz; bunun için idealde ısıya dayanıklı seramik veya emaye (altı kalın), bulamazsanız ateşe dayanıklı cam bir kapta istediğiniz peynir çeşitlerini küçük parçalara bölerek karıştırın. Burada önemli olan kaşar peynir gibi uzayan peyirlerden fazla kullanmamaktır; bu nedenle gravyer, emantel gibi peynirleri kullanmakta fayda var. İçine biraz mısır unu ve biraz da beyaz şarap veya sevdiğiniz başka bir içkiden (ve biraz baharat?) biraz karıştırıp kısık ateşte ocağa yerleştirin. Tüm peynir eriyene kadar ateşte arada bir karıştırarak tutun. Buradaki püf noktası, peynirin acımaması için tencerenin dibini yakmamaktır - bu nedenle biraz sabır lütfen, çabuk olması için ateşin altını açmayın!
Daha sonra sofrada sıcak kalması ve peynirin donmaması için, eğer varsa bütan gazla çalışan (kampçıların kullandığı) ocağa yoksa benim evdeki gibi tea-light mumlu mini-ocağa yerleştirin. Yanına bol bol dilimlenmiş ekmek servis edin.

http://www.bavaria-restaurant.com/images/cheese-fondu.jpg

Fondüyü yemek için ekmeğinizden bir parça koparıp, ortadaki tencereye batırmanız yeterli. Çatalınızı mümkün olduğunca tencerinin dibinden karıştırırsanız, peynirin dibe çöken bölümlerini de ekmeğe bulamanız mümkün olacak. Şimdiden afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder