Çarşamba, Eylül 09, 2009

Varanasi / Hindistan'dan Ghat resim ve videoları

Bu yaz Varanasi'deyiz. Şehir o kadar gizemli görünüyordu ki, neresinin resmini çekeceğimizişaşırdık. Ghat ismi verilen halkın nehirle olan tüm ihtyiaçlarını karşılayan Ganj nehrine inen basamaklar tüm şehrin Ganj nehriyle olan kıyısını donatmış sabahın erken saatlerinde tablo gibi görüntüler oluşturuyordu.

Öğrendiğimize göre, Ganj nehri sadece Varanasi şehrinde yaptığı bir kıvrım nedeniyle doğduğu yer olan Himalayalara doğru akıyor. Bu nedenle Hindu inancına göre Varanasi kutsal bir şehir, çünkü Tanrıça Ganga'nın (Ganj Nehri diğer büyük nehirler gibi hindistan'ı beslediğinden Tanrıça olarak anılıyor, tıpkı bizim torak ana dememiz gibi nehir de dişi kabul ediliyor) evine Himalayalara geri döndüğüne inanılıyor. İşte bu nedenle burada ölen ve yakılan kişiler de aydınlanıyor, çünkü inanca göre Tanrıça evine dönerken burada ölmüş ve yakılmış ruhları da beraberinde götürüyor!
(Tanrıça Ganga'nın hikayesini okumak için tıklayınız)

Ganj nehri şehrin kalbi diyebiliriz, şehirde yaşayan halk sabah yıkanmalarından dini ayinlere, tarla sulamaya, ölü yakıp küllerini atmaya kadar her tür ihtiyaçlarını bu nehirden karşılıyor. Sabah oldukça erken bir saatte (6 sularında) ghat'a gelmiş olmamıza karşın, yine de oldukça kalabalık olduğunu söyleyebilirim.

Üstelik tüm gördüğümüz insan kalabalığı turist değil yöre halkı, yazın sıcağıdan ve musonlardan kaçmak için ağustos ayı turistik bir sezon olarak kabul edilmiyor.

Ganj nehrinde sal turları ise olmazsa olmaz turist atraksiyonlarından. Güneşin doğuşunu görmek ve şehre ilk ışıklarını verirken rengi oldukça kasvetli bir kahverengi olan eski binaların sarımtırak renge büründüğünü görmek bir harika. Tablo gibi resimler çekmek isteyen profesyonel fotoğrafçılara duyurulur!

Oldukça istisnai olarak görebileceğiniz ölü yakılan Ghatlardan birinin ise video'sunu aşağıda görebilirsiniz. Genel olarak bu ghatlarda video/fotoğraf çekme yasağı varmış, sebebi de internete konulan yarı yanmış/yarı yanmamış beden resimlerinden dolayı ghat'larda bulunan rahiplerin başının derde girmesi. Ama bir bedeni yakmak için gerekli odun miktarı o kadar yüksekmiş ki, eğer orta halli bir aileden gelmiyorsa kişi, bu kişinin yakılması için gerekli odun miktarını toparlayabilmek pek de kolay olmuyormuş. Bu nedenle şu an bu ölü yakılan ghat'ın hemen arka tarafında krematuar yapılıyor. Nispeten yakım işlemlerinin maliyetinin daha ucuz olacağını öğrendik...


Ghat'larda günlük yaşam...



Ganj Nehri Sal Gezintisi

1 yorum:

  1. Varanasi ve Ganj nehrini ne kadar güzel anlatmışsın. Bende sizinle orda olmayı çok isterdim, özellikle Banglore gezimden sonra. Gerçektende inanılmaz bir memleket. Bütün o fakirliğine rağmen bu esrarengiz, kendine özgü,doğal tarzı ile seni kendine çekiyor...

    YanıtlaSil