Çarşamba, Ekim 25, 2006

Çavuşin, Zelve ve Avanos

Bugün oldukça sakin bir gün geçirdik - iki günden beri bol bol koşuşturduğumuz için, sanırım enerjimiz de azalmıştı. Sabahtan kaldığımız yer olan Çavuşin'in içini gezdik, içinde bulunan kayalara oyuşmuş yerleşim yerleri gerçekten çok güzeldi, yerleşim yerinin çevresi surlara benzetebileceğimiz bel boyuna kadar gelen taşlarla çevrilmiş, sınırları belirlenmişti.

Ardından, ilk gün gitmeye çalışıp beceremediğimiz (!) Zelve'ye gittik. Zelve'nin özelliği, tüm yörede baskın olan hristiyan topluluklar yerine, burada pagan toplulukların yaşamış olması idi. Bu nedenle tüm yörede -kiliseler- olmasına karşın, kiliseler içine yapılmış tüm süslemeler ve evlerin pencere kenarları dahil, pagan sembollerle doluydu.

ZelveZelve'nin içinde 3 vadi bulunmakta, ve yaklaşık 5-6 kilise (tapınak) yer almakta. Bir kaç tanesine giriş, güvenlik nedeniyle yasaklanmış, ama girdiklerim oldukça büyüktü - hele bir tanesi bir tünel yardımıyla içinden geçilen ve bir çok odaya açılan oldukça büyük ve modern bir yapıydı.


Ardından, Avanos'a geçtik. Avanos baba tarafından nesiller önce geldiğimiz yer olduğu için, benim için memeleketti, hiç resim çekemedim, çünkü çok büyük bir tesadüf eseri akrabam olması oldukça muhtemel bir çömlek ustası ile karşılaştım ve dikkatim buna yöneldi. :)
Bir ço kçömlek tencere, tava, vs aldığımı söylememe gerek bile yok. Her tür çömleğin muhteşem olduğu tam bir zanaat kasabası.

1 yorum: