Pazartesi, Şubat 19, 2007

Hint Yemek Tarifi: Patatesli Hint Ekmeği

Hindistan'dan misafir ağırlamanın en güzel yanı nedir? Elbette onların kültürlerini öğrenmeniz! Sizlere, cumartesi günü öğrendiğimiz patatesli hint ekmeğinin tarifini vereceğim:

HİNT EKMEĞİ :

Önce bildiğimiz şekilde bir hamur yoğuruyoruz. Önce buğday ununu kaba alıyoruz, daha sonra üzerine oda sıcaklığında su koyuyoruz. Biraz yapışık, oldukça yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.
Diğer yandan, patatesleri haşlayarak, blenderdan geçiriyoruz. İçine tuz, baharat (karabiber, kimyon, ve başka ne bulursanız) koyup karıştırıyoruz.


Daha sonra, elinize merdaneyi alıp, yaklaşık 2 ceviz büyüklüğünde bir parça hamuru kalınca açıyoruz. Merdaneyi hafifçe döndürerek hamura bastırırsak, hamurun kendi kendine döndüğünü böylece yuvarlak bir şekilde hamur açılabildiğini gördük.




Hemen ardından, içine patates püresi koyuyoruz. Patatesin bolca yerleştirildiği dikkatinizi çekecektir. Hamurun sadece kenarlarında kapatacak kadr boşluk vermeniz yeterli, asıl lezzeti veren patates.





Sonra, hamuru kapatmaya başlıyoruz. Buna pek inanamayacaksınız ama avuç içinizi kapattıkça hamur da esniyor ve uçlarını kapatmak -içi patates dolu olsa da mümkün olabiliyor. Bu işlemi patates hiç görünmeyene ve hamurun içine hapsolana kadar devam ettiriyoruz.
Sonuçta elimizde, içi patates dolu bir kese kalıyor. Bunu tekrar tezgaha koyup, merhaneyle düz hale getiriyoruz. (dediğim gibi mutlaka deneyin, anlatması yapmasından daha zor!)

Daha sonra yapışmaz tavaya biraz sıvı yağ koyup, ekmeği üzerine yerleştiriyoruz. Homojen bir kalınlığı olması için, tavadaki ekmeği elimizle bastırıyoruz.
Fırçayla üzerine yağ sürüp diğer tarafını çeviriyoruz. Her iki taraf da yağlanıp pişince (gözleme gibi oluyor üstü hamurun) sıcak fırında koruyoruz.



Domates Çatni'si
Diğer yandan domates çatni'si (bir çeşit sosu) hazırlıyoruz. Bunun için önce tencerede, oldukça fazla sıvı yağda (belki 1-2 bardak) hardal tohumlarını patlatıyorsunuz, sonra içine ince doğranmış 1-2 beyaz soğanı ve küçük doğranmış yeşil biberi koyuyorsunuz. Biraz öldürdükten sonra içine doğranmış domatesleri koyuyorsunuz. kimyon, karabiber ve tuzla lezzetlendiriyorsunuz. En son olarak da domates salçası koyup demliyorsunuz.

Çatni, yemeklerin yanına (örneğin lapanın, ekmeğin vs) verilen bir çeşit sos gibi tüketiliyor. Ev yapımı ketçap da diyebiliriz, lezzeti çok andırıyor.

Servis yaparken, çatniyi tabağın bir yanına, ekmeği ise diğer yanına koyup, ekmeği çatni'ye batırarak yiyorsunuz.

Bize afiyet oldu, size de olması dileğiyle!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder