Salı, Mayıs 29, 2007

Prag Hatıraları 2...



Öncelikle şunu söylemek isterim, bir şehre gitmeden önce mutlaka şehirle ilgili bir tanıtım kitabı alın; benim en favori sehayat kitap dizim City Pack'ler... Hem 3-4 gün içinde gezilebilecek rut planları veriyor, hem de en gözde görülmesi gereken 25 yer listesi vererek kısa-turlarda hayat kurtarıyor.

Prag şehrini bir kaç bölümde incelememiz mümkün; kale bölümü (Franz kafka'nın evinin bulunduğu sokak da burada), Astronomik saat kulesinin de bulunduğu şehir meydanı, eski yahudi mahallesi... bir kaç resmi buraya ekliyorum...

İşte burası Franz Kafka'nın kaldığı ev; ev aslında ablasına aitmiş, evin içine girdiğinizde o kadar küçük ki, insan şu an oturduğumuz evlerde ne kadar gereksiz yer işgal ettiğimizi hatırlıyor. Evin girişinde taş ocak (burası aynı zamanda tezgah, yani mutfak bu kadar), hemen yanındaki bölmede bir ufak oturma odası, mutfağın yanındaki merdivenden yukarı çıkınca da ufacık bir yatak odası.


Burası Prag Kalesinin arkasında yer alan daracık bir sokakta yer alıyor, bir sıra evden biri, 22 numara. Şu an Prag'ın ünlü el işleme dükkanları burada satış yapıyor, son derece turistik bir yer. Her bir evde, ayrı el işleri satışdığına da değinmeden geçemedim, birbirini taklit eden ya da aynı yerden satın alınmış aynı hediyelik eşye yerine, gerçekten mağaza sahibi ya da çevresi tarafından üretilmiş el işi hediyelikler bulabiliyorsunuz. Hepsi de özenle yapılmış, ince bir zevkin ürünü...

İşte bu da; Prag kalesinin içerisinde yer alan ünlü katedral. Katedral, Avrupa'daki diğer katedrallerden çok farklı değil, sadece camlarda yer alan vitrayların fazlasıyla canlı olduğunu söyleyebilirim; ışığın yetersizliğinden resim çekmek mümkün olmadı ama yolunuz o taraflara düşerse, cehennem tasvirini görmeden gelmeyin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder