Pazar, Mayıs 31, 2009

Baharatlı Çilek Reçeli

Her cumartesi pazara meyve sebze almak için gittiğimde kendimle bir savaş veriyorum, ve sonunda yenilgiyi kabullenip yine kollarım dolu bir orduyu doyuracak sebze meyveyle eve dönüyorum. Ama yapacak bir şey yok ki, herşey o kadar çıtır çıtır görünürken nasıl olur da 1/2 kilo meyve alır eve dönerim!!! 

Ancak bu kez iyice abartıp 1 kilo çilek, 1 kilo kayısı 1 kilo kiraz alınca bu böyle olmaz diyerek çilek reçeli yapmaya karar verdim. Ama "annemin tarifi"ni uygulayacağım derken yine kendimi mutfakta denemeler yaparken buluverdim bir anda..! Sonuç o kadar güzel oldu ki, yine paylaşmadan edemiyorum... 

Annemin reçel tarifi aslında çok kolay, 1 kilo çileği ayıklayıp, akşamdan 1 kilo şekere yatırıp bekletirsiniz, sabah kalktığınızda çilek suyunu bırakmış, şeker de erimiş olur. Sonra yaklaşık yarım saat kaynatır üstündeki köpüğü alırsınız, son taşım kaynatmadan önce de bir limonun suyunu sıkarsınız, işte size reçel.  Aşağıda ise benim kendi tarifim :

Çilek Reçeli 
-----------------
1 kilo çilek (ayıklanmış, yıkanmış ama bütün halde bırakılmış)
yaklaşık 400 g esmer toz şeker (ortalama 30 yemek kaşığı)
2 çubuk tarçın 
3 çubuk meyankökü 
1 avuç karanfil (yaklaşık 1 tatlı kaşığı - kahve filtresine koyup ağzını pamuklu iple bağlayın ki işimiz bitince, keseyi reçelden çıkaralım, yoksa reçel yerken ağınıza odunsu karanfil taneleri gelir)
1 ufak demet nane (pamuk iple tutturulmuş halde) 
1 limonun suyu

Önce işe çilekleri sabah tek sıra tencereye dizmekle başlıyorsunuz. (bilirsiniz fransızlara göre en iyi reçel kalaysız bakır tencerede yapılır, ama evde yoksa, çelik tencere de iş görüyor). Daha sonra üzerine esmer toz şekerinizin yarısını dökün. Tekrar çilek dizin ve kalan toz şekeri de üzerine dökün. Tencerenizin ağzını kapatıp yaklaşık 1,5 saat bekletin. 

Bir buçuk saat sonra çileklerin yumuşadığını ve suyunu bıraktığını göreceksiniz. Şeker de erimiş olacak. üstte kalan erimemiş ama ıslanmış şekerin de çilek suyuna karışması için tahta kaşıkla çilekleri fazla ezmeden hafifçe tencereyi karıştırın. 

Daha sonra baharatları ve naneyi tencereye koyup orta ateşte kaynamaya bırakın. Arada tencerenin kapağını açıp nazikçe karıştırın ki, nane ve kökler çilek suyuna karışsın böylece aromalarını reçele bıraksın. Arada köpüklerini alarak reçeli kaynatın. Yaklaşık 1/2 saat geçtikten sonra, artık reçelin köpürmediğini göreceksiniz. Bu tencerinin altını kısmanın ve kapağı açık kaynatmaya başlamanızın vaktinin geldiğinin işaretidir. 

Önce karanfil kesesini, tarçın ve meyanköklerini ve nane demetini tencereden çıkartın, sonra limonun suyunu da ekleyerek hafif ateşte arada karıştırarak pişirmeye devam edin. Tahta kaşığınıza aldığınız çilek suyu, kaşığı ters çevirdiğinizde son damla akmayıp damla olarak kaşıkta kalacak kıvama gelene dek  pişirmeye devam edin. 

Sonra ocağın altını söndürün, iyice soğumasını bekleyin ve cam kavanozda* saklayın. 

Aşçının önerisi :) - Sabahları fıstık ezmesi sürdüğünüz kepekli ekmeğinizle deneyin, bayılacaksınız..!    

Afiyet olsun! 

*-*-*-*-*

*) Kavanozu sterilize etmek için: 

Eğer reçeliniz uzun süre dayansın isterseniz kavanozu sterilize etmenizde fayda var. Bunun için önce geniş ve derin bir tencerede su kaynatın. Tencerinin dibine mutfak bezi koyun. Sonra cam kavanozlarınızı (tencerinizin içine koyduğunuzda tamamı suyun içinde kalmalıdır) bu mutfak bezinin üzerine, tencerinin içine yerleştirin / eğer tencerenin dibine bez koymazsanız, cam kavanozunuz aşırı ısıdan patlayabilir, aman dikkat. Yaklaşık 10-15 dakika kadar kaynattıktan sonra, ağzı açık olan kısım başaşağı olacak şekilde kuru ve temiz bir bezin üzerine dizin ki kurusun. Sonra üzerinde bir parmak kadar boşluk kalacak şekilde içine çilek reçelini sıcakken koyup ağzını kapatın. Reçel soğuyana kadar, kapağı aşağıda kalacak şekilde başaşağı saklayın. 

Bu arada not, reçel kavanozunu açtığınız andan itibaren hijyenik hali bozulacağı için, reçeli uzun süreli kullanımda küçük kavanozlara bölüştürmenizde fayda var.  Kavanozu açtıktan sonra, buzdolabında muhafaza etmeyi de unutmayın! 





2 yorum:

  1. Ayçacım eline sağlık. Hemen deneyeceğim. Meyankökü,karanfil ve nane... Baskın aromalı çilekle nasıl mücadele ediyor merak ettim:)
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  2. valla ben çok sevdim, çilekli şekerleme tadında oldu, tarçın da çok bir yakışıyormuş neden hiç reçellere konmaz anlamadım...

    YanıtlaSil