Çarşamba, Haziran 23, 2010

Evde Soya Fasulyesinden Tofu (Soya Peyniri) ve Okara (ıslak soya unu) Yapımı

Merhaba,
Evde hiç soya fasulyesi bulundurmam, oldum olası diğer baklagillerin lezzetinin yanında soyayı pek bir sası bulurum. Ya pişirmeyi beceremiyorum, ya da bir kıtırtısı gitmiyor ne kadar pişirirseniz pişirin... Nerede bizim o guzelim fasulyelerimiz...
Gerçi bu aralar iyi bir anti-soya reklamı yapılıyor, GDO'sundan tutun, ABD'nin çöpe attığı soyaları Türkiye'ye gönderdiği haberlerine dek... Ama malum soya fasulyesi de iyi bir protein kaynağı, biraz da olsa yemek lazım.
Son bir aydır aklımdaydı, evde tofu yapmayı denemek istiyordum. Sonunda supermarketteyken aklima geldi de, soya fasulyesi almayı hatırladım. Tarif çok kolaymış, sizler de denemek isteyebilirsiniz:

İçindekiler: 
1/2 kg soya fasulyesi (6 saat suyun içinde bekletin)
250 ml taze sıkılmış limon suyu

Soya fasulyesinin 7 katı fazlalığında su (biz bu tarifte 3,5 litre kullanacağız)

Evde tofu yapmak için :
1. Suda bekletilmiş soya fasulyelerini küçük parçalar halinde, üzerini su ile fazlasıyla kaplanacak kadar doldurup, blender'da püre haline getirin.
2. Geniş bir tencerenin içine temiz bir tülbent serin. Bu tülbentin içine püreyi dökün. Tülbenti elinizle sıkarak suyunu tencereye aktarın. (Tülbentte kalan tortuyu bir kaba koyun ve buzdolabına kaldırın. Protein değeri yine çok yüksek, bu posaya okara deniyor, okara ile yapılabilecek tarifleri ayrıca vereceğim).
3. Tenceredeki soya sütünü orta ateşte sürekli karıştırarak 10 dakika pişirin. Sonra ocağın altını kısın ve hiç ellemeden kaynayana kadar pişirmeye devam edin.  Ocağın altını kapatın ve eliniz değdiğinde sıcak ama yakmayacak ısıya gelene kadar soya sütünü bekletin. (yaklaşık 40 derece)
4. Limon suyunu geniş bir kaba alın. Soya suyunu oldukça yüksekten kaba köpürtecek şekilde dökün. Kabı 5 dakika boyunca yerinden oynatmayın ki iyice pıhtılaşsın (soya sütünü kestiriyoruz).
5. Tekrar tülbent üzerine bu karışımı alın ve altına bir tencere, üstüne ise ağırlık koyarak suyunu iyice süzdürün.

Eğer 25 dakika bekletirseniz, yumuşak tofu - 30 dakika bekletirseniz orta sertlikte tofu, 35 dakika bekletirseniz sert tofu oluyor.

Ben sert tofu yaptım, kalıp halinde tülbentten ayrıldı. Bunu hemen yemeyecekseniz, bir kabın içine dilimleyerek aktarabilir ve üstünü su ile kaplamanız (ve arada bir suyunu süzdürüp taze su koymanız) kaydıyla 1 hafta boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun !

6 yorum:

  1. limon suyuyla denediğimde, limon çok kötü bir tat bıraktı. o yüzden tofuyu bir dahaki sefere uluslarası sitelerde gördüğüm kalsiyum klorür ile mayalamaya karar verdim. uzun bir arama sonunda hammaddeler.com sitesinden 1 kiloluk kalsiyum klorür alıp bugün evde denedim. sonuç tek kelimeyle mükemmel. kalsiyum klorür sayesinde tofunun kalsiyum dengesi de sağlanmış oluyor. denemenizi öneririm. sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hammaddeler sitesinde satılan kalsiyum klorür" gıda kullanımına uygun değildir "ibaresiyle sarılıyor

      Sil
  2. Selamlar,
    Bu Tofu ile ilgili deneyimlerinizi paylastiginiz icin hepinize cok cok tesekkür ederim.
    Tofunun hazir ,kalip halinde satildigi bir Market varmidir acaba?
    Tofu unu hangi tür marketlerde satiliyor?
    Kalsiyum klorürün 1kg.kac tl.dir acaba?
    Bana cevap yazarsaniz beni cok sevindirirsiniz.
    Saygilar ve Sevgi dolu selamlar sunuyorum.
    Tekrar yazismak dilegi ile,Saglikli günler.
    e-mail Facebok;mehmet stephan

    YanıtlaSil
  3. Merhaba
    Birzamnalar Ankarada faaliyet gösteren ve japon bir firmanın finanse ettiği bir üretim tesisi vardı.Hatta her türlü tofuyu bulabiliyordunuz.
    Tak sepeti koluna ve mutfakta zen kitaplarının yazarı Tijen hanım belki kendilerine ulaşabilir.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Bu ölçülerle kaç gram tofu oluşuyor

    YanıtlaSil